Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Οι πρωτάρηδες που νίκησαν τους Έλληνες

Ποιος το περίμενε. Τρεις ομάδες που δεν είχαν γευτεί ξανά τη χαρά της νίκης σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης, το έκαναν κόντρα σε τρεις ελληνικούς συλλόγους. Μιλάμε βέβαια για τις Μάλμε, Γκινγκάμπ και Εστορίλ που επικράτησαν με το ίδιο σκορ (2-0) των Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού αντίστοιχα. 

Όλα άρχισαν το βράδυ της Τετάρτης όταν η Μάλμε νίκησε 2-0 τον Ολυμπιακό στη Σουηδία με τα γκολ του Ρόζενμπεργκ. Οι γηπεδούχοι βρίσκονται φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία τους στους ομίλους της διοργάνωσης από τότε που αυτή φέρει το όνομα Τσάμπιονς Λιγκ. Φέτος λοιπόν, για να φτάσουν στη φάση των «32» απέκλεισαν στους προκριματικούς γύρους την Βέντσπιλς από τη Λετονία, την Σπάρτα Πράγας από την Τσεχία και την Σάλτσμπουργκ από την Αυστρία.






Μάλιστα, η Μάλμε, έγινε τη φετινή σεζόν η πρώτη σουηδική ομάδα που προκρίνεται στα τελικά του Τσάμπιονς Λιγκ μετά τη σεζόν 2000/01. Στην 1η αγωνιστική γνώρισαν την ήττα με 2-0 από την Γιουβέντους, αλλά στη 2η στην έδρα τους, κατάφεραν να πάρουν το τρίποντο κόντρα στους πρωταθλητές Ελλάδας. Αξίζει να πούμε ότι η πόλη της Μάλμε είναι η τρίτη πολυπληθέστερη της Σουηδίας, με 300.515 κατοίκους, ενώ στην ομάδα που νίκησε τους «ερυθρόλευκους» ξεκίνησε την καριέρα του ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. 


Χθες, Πέμπτη, η γαλλική Γκινγκάμπ με τα τέρματα του Μαρβό σε διάστημα τριών λεπτών στο δεύτερο ημίχρονο, επικράτησε 2-0 του ΠΑΟΚ. Οι Γάλλοι στην δεύτερη φορά που συμμετέχουν στο Γιουρόπα Λιγκ πέτυχαν και την πρώτη τους νίκη στο «Ρουντουρού». Η Γκινγκάμπ βρίσκεται στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ καθώς την περσινή σεζόν κατέκτησε το Κύπελλο Γαλλίας νικώντας 2-0 την Ρέν, ενώ στο πρωτάθλημα τερμάτισε 16η.

Η κοινότητα της Γκινγκάμπ βρίσκεται στη βορειοδυτική Γαλλία και έχει πληθυσμό περίπου 7.500 κατοίκους. Κόντρα στους Θεσσαλονικείς λοιπόν η Γκινγκάμπ πανηγύρισε την πρώτη της ευρωπαϊκή νίκη και αυτή είναι ακόμα μία μεγάλη επιτυχία μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου της Γαλλίας. Οι επιτυχίες αυτές οφείλονται κατά ένα μεγάλο βαθμό και στον προπονητή της ομάδας, του 42χρονου Γάλλου Γουρβενές, ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο της από το 2010 και αν και είναι μόλις η δεύτερη ομάδα που προπονεί, τα αποτελέσματα της δουλειάς του φαίνονται καθημερινά. 

Η τρίτη ομάδα, είναι η Εστορίλ, η οποία με τα γκολ των Αμάντο και Κλέμπερ επικράτησε 2-0 του Παναθηναϊκού και έγραψε και αυτή μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της. Πέτυχε την πρώτη της ευρωπαϊκή νίκη σε ομίλους, μια νίκη που έρχεται μετά από την επιτυχημένη περσινή χρονιά, στην οποία οι Πορτογάλοι κατέλαβαν την καλύτερη θέση της ιστορίας τους στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος της χώρας. Τερμάτισε 4η, με 54 βαθμούς έχοντας 15 νίκες, 9 ισοπαλίες και 6 ήττες, ενώ στο Κύπελλο έφτασε μέχρι τα προημιτελικά.


Το Εστορίλ, είναι ένα απ' τα προάστια της Λισαβόνας, με πληθυσμό 26.397 κατοίκους. Προπονητής της ομάδας που νίκησε τους «πράσινους» είναι ο Ζοσέ Κουσέιρο που βρίσκεται στον 12ο σταθμό της καριέρας του. Στο παρελθόν έχει κάτσει μεταξύ άλλων στον πάγκο της Πόρτο, της Μπελενένσες, της Γκαζιαντεπσόρ και της εθνικής Λιθουανίας.    




Επιμέλεια: Κοσμάς Πανταζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο...